Kinek nincs olyan ismerőse, vagy nem volt olyan saját élménye, hogy a bölcsességfoga hirtelen bedagadt, megfájdult. A bölcsességfogak nagyon sok esetben nem tudnak előtörni, beszorulnak növekedésük során. Fájdalommentes eltávolításuk szakértelmet, és megfelelő műszerezettséget, sterilitást igényel. Rendelőnk rendelkezik mind szakember, mind felszereltség terén mindennel, ami a bölcsességfogak fájdalom- és komplikációmentes eltávolítását biztosítja.

A bölcsesség fogak a fogsor végén elhelyezkedő utolsó fogak (más néven nyolcasok). Jellemzően a 16-22 éves életkorban indulnak növésnek. Nem mindenkinek nő bölcsességfoga, hiányozhat egy, de akár mind a négy is. Néha ennek az ellenkezője is előfordul, nő a sor végén egy kilencedik fog is.

Kevés olyan szerencsés ember van, akinek akadálytalanul elfér, és ezért ki is tud nőni megfelelő helyzetben a bölcsességfoga. Az ok, hogy a civilizált ember arckoponyai részének mérete folyamatosan csökken, így nem férnek el egymás mögött a fogak.

A bölcsességfogak a számukra megmaradt szűk helyen próbálnak növekedni, beszorulnak a hetes fogak mögé, alá. Növekedési irányuk is megváltozhat, akár vízszintesen, ritkán ellenkező irányba próbálnak nőni. Van, amikor a nyolcas megléte csak mellékleletként röntgen felvételen látszik, és a fogat teljes egészében íny fedi, de sokszor a fog egyes csücskei áttörik az ínyt.

A növekedésükben megakadt bölcsességfogak számos problémát okozhatnak.

  • félig előbújt bölcsesség fogak körül mélyebb ínytasak alakul ki, ebbe a szájüregből baktériumok telepednek be, illetve az ételmaradékok is bejutnak. Mindezek a bölcsesség fog körüli íny begyulladásához, a terület bedagadásához, szájzárhoz vezethet.
  • ugyanezen okok miatt a bölcsességfog szuvasodni tud
  • az előbújni nem tudó bölcsességfog hozzá tud segíteni az előtte lévő fogak torlódásához, ezért különösen fogszabályozás esetén a kezelés befejezése előtt javasolt eltávolításuk
  • teljes mértékben át nem tört bölcsességfogak körül ciszta alakulhat ki, amely fokozatosan növekszik, az állcsontokban csontfelszívódást okoz

A növekedésében megakadt bölcsességfogak terápiája a sebészi eltávolítás. A szájsebészeti beavatkozás előtt mindenképp szükséges röntgen felvétel elkészítése. Sok esetben elegendő a panoráma felvétel, de különösen alsó fogaknál szükség lehet 3D fogászati CT felvételre is.

Alsó bölcsességfog műtéti eltávolítása

Az alsó bölcsesség fogak műtéti eltávolítása esetén gyakran szükséges 3D fogászati CT felvételre, mert a gyökér csúcsa sokszor igen közel helyezkedik el az állkapocs és az alsó ajak érző idegéhez. A pontos anatómiai viszonyokat ezért még a műtét előtt tisztázni kell. Az alsó állcsont az állkapocs görbülete is erre a területre esik, ezért a fogat körülvevő csont nagyon kemény. A műtéti fogeltávolításkor a szövődmények elkerülését úgy érhetjük el, ha steril sebészi fúróval a fog körüli csontot meglazítjuk, a fogat pedig még a beszorult helyzetében kisebb darabokra osztjuk. Az a beavatkozás helyi érzéstelenítésben teljesen fájdalommentes. A beavatkozás szakértelmet és nagyfokú precizitást igényel. Rendelőnkben a szakorvosok minőségi, steril műszerekkel, ha kell nagyítás alatt végzik el a beavatkozást.

Felső bölcsességfog műtéti eltávolítása

A felső bölcsességfogak, bár kevésbé láthatóak alsó társaiknál, azonban eltávolításkor van egy nagy előnyük. A felső állcsont ugyanis ezen a helyen a legpuhább, ezért könnyen tágul. Ez az oka, hogy általában a felső bölcsességfogakat egyben el lehet távolítani. Az eltávolítás szövődményei közül talán a legfontosabb, hogy az arcüreg közel helyezkedik el a fog gyökércsúcsához, ezért az a művelet folyamán megnyílhat. Ennek elkerülése szakértelmet, felszereltséget feltételez. Rendelőnk szájsebészeti műtétekre specializálódott, magas színvonalon felszerelt fogászat.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben