Fogszabályozás

A fogszabályozás, mint a fogászat egyik szakága, a különböző harapási rendellenességek kialakulásának megelőzésével, az eltérések diagnosztikájával, illetve azok kezelésével foglalkozik. A harapási eltérések előfordulása 75%-os, amit mutat azon „fogszabályozás szükséges” felirattal ellátott papirok száma is, amit az iskolafogorvosok küldenek a szülő részére. A nem harmonikus harapás hátterében állhat egy-egy fog soron kívűl való elhelyezkedése, az alsó vagy felső fogív méretének, formájának eltérése, de akár csontozatbeli hiba is. Mindezekre megoldást nyújthat a megfelelő szakértelemmel végzett fogszabályozás.

Fogszabályozásról általában mindenkinek az esztétika jut eszébe. Szép, szabályos fogazat, harmonikus mosoly.
Arra kevesen gondolunk, hogy a fogszabályozás alapvető célja a fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulásának megakadályozása.
A szabályos rendben álló fogazatot sokkal könnyebb megtisztítani, kevésbé találunk a fogkefe által nehezen elérhető helyeket.

A kivehető, vagy éjszakaiként „csúfolt” fogszabályozó készülékek már kisiskolás korban alkalmazhatóak. Elsősorban torlódás, helyhiány megoldására alkalmazható, de nemcsak egyes fogazati, hanem az állcsontok szintjén jelentkező eltéréseket is lehet korrigálni.

A fix fogszabályozó készülék mára olyannyira elfogadottá, divatossá vált, hogy gyermekek és felnőttek egyaránt büszkén viselik. A mai modern készülékekkel a hordásuk elviselhetővé, fájdalommentessé vált. A beragasztott alapkészülék tappancsokból és a bennük futó drótból áll, melyek általunk használt modern változatai a könnyebb tisztíthatóságot is lehetővé teszik, melyre mi, a PARODONTban, nagy hangsúlyt fordítunk.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben