A betét, vagy szakmai nevén „inlay/onlay” tulajdonképpen egy fogtechnikus által készített tömés. Bizonyos esetekben un direkt technikával (esztétikus tömést) készíteni lehetetlen úgy, hogy az minden szakmai és páciens kritériumnak megfeleljen.

Alsó és felső fogaink összecsukáskor fogaskerék szerűen illeszkednek egymásba, a fogak csücskei körül ölelik egymást.

Rágás során ezért a csücskök oldal irányű terhelést kapnak. Amikor jelentős foganyag hiányzik már, a meggyengült csücskök könnyen letörhetnek. Mivel a törés mindig kontrolálatlan folyamat, előfordulhat hogy a törésvonal annyira mélyen végződik az íny szintje alatt, hogy már a fog maga sem megmenthető.

Ha gyökérkezelt fogra készül restauráció, vagy amikor a fog anyagának nagy része már hiányzik, vagy egyik oldalán valamennyivel íny szintje alá ér az üreg,vagy valamelyik csücsök jelentősen meggyengült, a fog jövője szempontjából ajánlott betéttel ellátni végleges megoldásként.

Ilyenkor speciális üreget készítünk a fogba, amiről lenyomatot veszünk a fogtechnikus számára, a fog ideiglenes tömést kap, egy hét múlva pedig beragasztásra kerül a betét.

Sajnos sok ilyen esettel találkozunk, és bár büszkék vagyunk implantátumaink minőségére is, de fontosabbnak tartjuk a saját fogak megőrzését ameddig csak lehet!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben