A fogkoronákat olyan esetekben alkalmazzák, mikor a fog felszíne már menthetetlen, illetve, ha fogászati implantátumokkal együtt használva egy teljes fogat pótolni kell. A fog tetejére, mint egy „koronát” helyezzük fel, amely így elfedi, mintegy megkoronázza a fog fogíny feletti részét. Így egyrészt megvédi a fogat a külső hatásoktól, másrészt nagymértékben javítja a páciens megjelenését.

Anyagát tekintve választhatunk fémkerámia illetve fémmentes (cirkónium-dioxid vagy lithium-diszilikát) anyagokból. A fémkerámia korona egy megbízható jó megoldás, de az elülső fogak régiójában általában nem tudunk kifogástalan esztétikai eredményt elérni vele. A fémmentes koronák kizárólag kerámiát tartalmaznak, ezért a fényáteresztő képességük hasonló az ép fogakhoz. Így elkerülhetjük azt a „csempe” hatást, amit a fémkerámiával tudnánk nyújtani. Fontos tudni a fémmentes pótlásokról, hogy speciális, tömőanyagszerű ragasztót igényelnek. Ez keményebbre köt illetve nagyobb a ragasztó ereje mint a fémkerámiánál használt hagyományos cementek. A ragasztási procedúra viszont nagyobb precizitást, több időt igényel.

Híd

Ha egy vagy több foga hiányzik lehetőség van híd készítésére is. A hidak kitöltik a rést új fogakkal, és egyúttal a hiányt határoló fogak tökéletlenségeinek kijavítására is alkalmasak.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben