A barázdazárás lényege, hogy a szuvasodásra hajlamos barázdált fogfelszínt kitisztítjuk, majd feltöltjük egy speciális folyékony tömőanyaggal, amely szétterül a barázdákban, majd egy speciális fényre megköt. A tömőanyag és a helyes fogmosási technika így képez védelmet a szuvasodással szemben, akár hosszú éveken át.

A fogváltás 6-7 éves korban kezdődik, általában az alsó első tejfogak kiesésével.
A gyerekek jelentős százalékában, azonban mire ezek a tejfogak elkezdenek mocorogni, már a hátsó első rágófogak (6-osok) megjelennek az utolsó tejfog mögött észrevétlenül. Ezeket nem előzi meg tejfog kiesése, mert maradó fogunkból jóval több lesz, mint a tejfogak száma. (tejfog: 20db., maradó: 32 db.)

A maradó 6-os fogak mélyen barázdáltak, hátul vannak és kibújásuk kezdetén alacsonyabbak, mint az előtte lévő tejfog. Nehéz tisztán tartani, fokozottabb odafigyelést, speciális fogkefetartást igényel az ott megrekedt ételmaradék eltávolítása, így a szuvasodás melegágyát képezi.

Gyermekkorban a rendszeres, legalább évente 2x történő fogászati ellenőrzés jelentősége 6 éves kor környékén megnő. Idejében felfedezett kibújó 6-os fog a helyes technikával történő fogmosással (szülői segítséggel) és a barázdazárással megóvható a fogszuvasodástól. 12 éves kor környékén a 7-es fogak előtörésénél ugyanezek a szempontok helyeződnek előtérbe.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben