A hétköznapokban gyakran fordul elő olyan baleset, amiben a tej- illetve a maradófogazat valamilyen mértékű sérülést szenved. Mi a teendő ilyenkor és milyen megoldások vannak?

 

Kisgyermekkorban ha sérül a tejfog, a gyermek életkorától és a baleset súlyosságától függően helyreállítjuk vagy eltávolítjuk a fogat. Minden beavatkozásnál a legfontosabb szempont a maradófog csíra épségének megőrzése, de sajnos a trauma hatására sosem zárhatjuk ki a későbbi fogazati elváltozásokat a maradófogazatban. Ennek következtében a kiesett tejfog sosem helyezhető vissza a fogágyba, annak kimozdulása esetén sem.

A balesetet szenvedett gyermek fogászati ellenőrző vizsgálata és röntgenfelvétel készítése minden esetben indokolt!

Balesetben leggyakrabban a maradófogazat sérül, ezen belül is a felső állcsont metszőfogai szenvednek legtöbbször traumát.

A mai esztétikus tömőanyagokkal vagy porcelánhéj készítésével könnyen visszapótolható a metszőfogak éléből lepattan kisebb-nagyobb részlet is. Ha a fog sérülése érinti a fogbélüreget, gyökérkezeléssel, csapos felépítéssel és porcelán koronával visszaállítható a fog eredeti állapota. Ha a fog olyan mértékű vagy irányú törést szenved (pl. hosszában kettétörik) sajnos el kell távolítani a fogat, mivel tartósan nem helyreállítható. A módszerek fejlődésével ma már lehetséges, hogy a fogeltávolítás napján azonnal implantátummal és ideiglenes koronával lássuk el a foghiányt. A műtétet követő három hónapos gyógyulási periódust követően pedig végleges esztétikus porcelán koronát készítünk az implantátumra.

Ha a fog a teljes gyökerével együtt kiesik a fogágyból, annak visszahelyezésére még van remény. Ilyen esetben fontos, hogy a fog gyökeréhez ne érjünk, ne tisztogassuk le! Tegyük sós vizes (fiziológiás sóoldat) oldatba vagy bő nyálba a fogat és minél előbb keressük fel fogorvosunkat, aki szakszerűen visszahelyezi, ha az lehetséges. Az ellátás sürgős, legjobb ha egy órán belül fel tudjuk keresni a rendelőt!

A maradófogazat helyreállítása komplex feladat, minden esetben pontos tervezést igényel a rehabilitáció folyamata, hogy a munkákkal a funkciót és az esztétikát is a lehető legmagasabb színvonalon állíthassuk helyre.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben