Fogaink belsejében, a zománc és a dentin alatt mélyen található az ún. Fogbél (Pulpa)Ezt az üreget erek és idegek tölti ki. Amikor egy „lukas fogban” a szuvasodás már túl nagy méretet ölt, a fogbél begyullad, majd a fog elhal.

Ezután a baktériumokkal és elhalt szövetekkel telt fogbél üreget nagy gondossággal ki kell tisztítani hogy a fog panaszmentessé váljon.
Ez a folyamat a: Gyökérkezelés, melyhez rendelőnk a legtöbb esetben mikroszkópot használ.

A fogbél elhalás sokszor igen fájdalmas tüneteit mindenek előtt egy megkönnyebbülést hozó érzéstelenítővel megszüntetjük, így a gyökérkezelés már fájdalommentes!

Mivel szánkban rengeteg baktérium él, fontos hogy a nyáltól tökéletesen védjük az érintett fogat, ezzel a lehető legsterilebb tisztaságot érhetjük majd el a fog belsejében is.

Első alkalommal a csatornák fertőzött tartalmát eltávolítjuk, majd az eredetileg 0,08 mm átmérőjű csatornákat feltágítjuk 0,5-1 mm átmérőjűre, hogy a fertőtlenítő szerek mindenhová eljussanak.

Az iyen vékony csatornák bejáratát sokszor megtalálni sem egyszerű, hiszen szabad szemmel egyáltalán nem láthatóak, és gyakran a 2-3x-os nagyítás sem elégséges, ezért ilyen esetekben mikroszkópot alkalmazunk.

A mikroszkóp nem csak a megtalálásban segít, de az 5-8- vagy akár 20x-os nagyítással több egészséges fogagyagot őrizhetünk meg, megelőzhetünk számos komplikációt, fellelhetünk extra csatornákat, vagy más egyedi anatómiai variációkat.

Végül a tiszta gyökércsatornákat a 2.-3. kezelés alkalmával gumi szerű anyaggal, un. Guttaperchával résmentesen teletömködjük, zárjuk.
Ez a végleges gyökértömés.

Az elkészült gyökértömés röntgenen ellenőrizhető, a gyökér csúcsáig kell érnie, kitöltve a teljes csatornát. Ha a szakma minden szabályát betartva, megfelelő izolálásban (gumilepedő), megfelelő vizuális kontroll mellett (mikroszkóp) készül a gyökértömés, kellő kémiai fertőtlenítés mellett, az így kezelt fog nagy valószínűséggel panaszmentessé válik.

Amennyiben egy régebben gyökérkezelt fog panaszos, legtöbbször valamilyen szakmai kritérium nem valósult meg a készítés során. Az ilyen sikertelenségek orvoslásában szintén nagy segítséget nyújt a mikroszkóp, mellyel a kellő rálátás mellett tökéletesebben eltávolítható a régi, fertőzött gyökértömés, esetleg betört műszer, fellelhetőek a meg nem talált, ezért nem fertőtlenített csatornák.

A meggyógyult fogat ezután megfelelő koronai helyreállítással kell ellátni, hiszen egy meggyengült élettelen fog fokozott törésveszélynek van kitéve.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben