A szájsebészeti beavatkozások során a legtöbb esetben szükséges a sikeres eredmény eléréséhez csont- illetve lágyrészpótló anyagok felhasználása. A páciensek döntő többsége fél a szintetikus anyagok szervezetbe juttatásától. Többször felmerül már az implantátumok esetében is ez a félelem. Sokkal gyakoribb azonban, a komolyabb műtéti beavatkozások során használt csontpótló anyagokkal szembeni ellenállás. Ezek az anyagok lehetnek szintetikusak, azaz emberi vagy állati eredetű, kémiailag előállított anyagok, illetve a beteg saját anyagából vett vér, csont, lágyszövet. Fontos megemlítenünk, hogy ezen szintetikus anyagok használata több évtizedes múltra tekint vissza. Laboratóriumi körülmények által bevizsgált, teljesen biztonságos biokompatibilitási és biomechanikai teszteken átesett anyagokról van szó.

Ugyanakkor az orvostudománynak el kell fogadnia, hogy a páciensek számára szükséges alternatív megoldások kidolgozása is, melyek a beteg saját szervezete által termelt anyagokat felhasználva segítik a gyógyulást.

Az utóbbi évek tudományos fejlődése hozta azt az új lehetőséget, mely szerint az emberi vérből speciális centrifugálási és egyéb kiegészítő eljárásokkal, emberi szövetek pótlására alkalmas szövetpótló anyagokat tudunk előállítani. A kezelés során a pácienstől vénás vért veszünk, melyet egy speciális centrifugába helyezünk.

IMG 8813

Az automata centrifugaberendezés segítségével a vér egyes összetevőit elválasztjuk egymástól, s így elkészítjük a páciens saját szövetpótló anyagát.

IMG 5842   IMG 5853 1

A PRF eljárás előnyei

  • 100%-ban a saját szervezetből származó anyag
  • A vérben lévő gyulladásgátló faktorok csökkentik a sebgyulladást, ezáltal gyorsítják a gyógyulási folyamatot
  • Egyszerűen és gyorsan elkészíthető: egyetlen centrifugálással, a vérvételt követően 30 percen belül elkészül

Felhasználási területek

  • Foghúzás
  • Implantáció
  • Fogágybetegség során tapasztalt ínyvisszahúzódás
  • Arcüreg emelése 
  • Csontpótló műtétek

 

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben