Kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi tájékoztatót, hogy a műtétet követő napok probléma és fájdalommentesen teljenek.

 • Étkezés - amíg az érzéstelenítés hat, kerülje az étkezést.
 • Műtét utáni duzzanat - mértékét csökkentheti a terület külső hűtésével,
  ha felpárnázva,” félülő” helyzetben alszik
 • Fogápolás - a műtéti területet a beavatkozás napján szívogatni, öblögetni tilos,
  a sebet varratszedésig fogkefével tisztítani nem szabad.
 • Vérzés - a műtéti sebből szivárgó vér esetén öblögetni nem szabad, egy összehajtogatott gézlapra 10 percig ráharapva (szorítva) a szivárgás megállítható.
 • Gyógyszerek – általában minimum 5 napig antibiotikum szedését javasoljuk,
  kérjük, hogy esetleges penicillin allergiájáról tájékoztasson bennünket.
 • Dohányzás - a beavatkozás napján vagy legalább a műtétet követő 4 órában kérjük a
  dohányzás mellőzését.

Amennyiben váratlanul felmerülő probléma adódik, forduljon bizalommal kezelőorvosához!

Részletes tájékoztató:

1. Étkezés:

Amíg az érzéstelenítés hat (zsibbadást érez) kerülje az étkezést, mert félrenyelhet, megharaphatja a nyelvét, ajkát az orca belső felszínét.
Folyadékot már a műtét után is ihat.
A beavatkozás napján szobahőmérsékletű étel fogyasztása javasolt, tejtermékeket azonban a műtéti napon ne fogyasszon. Kerülje a forró ételeket, italokat!
A seb sérülésének elkerülése érdekében kemény, darabos, magvas élelmiszert ne fogyasszon.

2. Műtét utáni duzzanat:

A szájsebészeti műtétek természetes velejárója, hogy a terület kb. három napig duzzadt. Mértékét csökkentheti a terület külső hűtésével (speciális hűtő zselé, vagy pl. fél literes hűtő hőmérsékletű zacskós tej zsebkendőbe csomagolva) illetve, ha az első éjszakákon felpárnázva, félülő helyzetben alszik. Féloldali műtét esetén, 1 hétig ne feküdjön, aludjon a műtött terület oldalán. Napközben az ágynyugalom nem szükséges.
A duzzadt területen bevérzés keletkezhet. Lila, zöld, majd sárga szín után tér vissza a bőr természetes színe.
Ha önnél arcüreg emelést végeztünk, akkor egy hétig orrot s lufit fújni, búvárkodni és nehezet emelni tilos.
A műtétet követő napon vér szivárgása az orron keresztül előfordulhat.

3. Fogápolás:

A műtéti területet varratszedésig fogkefével tisztítani nem szabad, mert ez a seb szétnyílásához vezethet.
A távolabb lévő fogakat, ha más utasítást nem kap, naponta kétszer meg kell mosni. Nagyobb műtét (főként íny- és csontplasztika ) után speciálisan puha sebészi fogkefe használatát javasoljuk. Törekedjen a helyes technikára és mellőzze a nagy mozdulatokat, mert a lebeny megfeszülhet, felszakadhat. A sebgyógyulásig elektromos fogkefét és szájzuhanyt ne használjon!
A beavatkozás utáni naptól kezdve 1 hétig klórhexidin vagy jód taralmú öblögetővel (Curasept, Chlorhexamed, Corsodyl, Purasept), naponta kétszer egy-egy percig öblögessen.
Implantációt követően, amikor a seb már nem érzékeny, az ínyből kinyúló implantátum fedőcsavart fogkefével, a fogakhoz hasonlóan tisztán kell tartani.
A felsorolt fogápolási termékeket recepciónkon is megvásárolhatja.

4. Gyógyszerek:

A műtétek során általában antibiotikum szedését javasoljuk. Kérjük esetleges penicillin allergiájáról, terhességéről tájékoztasson bennünket. Amennyiben orvosa másképp nem rendeli, a felírt dózisnak megfelelően minimum öt napig indokolt a szedése.
Ha az antibiotikum mellékhatásaként test szerte allergiás kiütések jelentkeznek, függessze fel a gyógyszerbevitelt és kérjük vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel.
Gyakrabban jelentkező tünet a hasmenés. A bélflóra egyensúlyának megőrzése érdekében tanácsoljuk, hogy antibiotikumos kezelést egészítse ki Normaflore vagy Protexin szedésével (patikában recept nélkül kapható). Ha a tünetek 2 napon belül nem csillapodnak, feltétlenül jelentkezzen kezelőorvosánál.
Nagyobb műtéti beavatkozás után 3 napig szteroid készítmény (Célesténe) szedését is javasoljuk. Alkalmazása során, az arcon és más testrészen keletkező bőrpír esetén a tabletta szedését hagyja abba és vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával. Kérjük, hogy szigorúan az orvosa által felírt mennyiséget és gyakoriságot alkalmazza! Tájékoztassa fogorvosát, ha Ön terhes, szoptat, cukorbetegségben, gyomorfekélyben, súlyos csontritkulásban, epilepsiában szenved. Fájdalomcsillapító tablettát csak fájdalom esetén javasoljuk, rendszeres szedése nem indokolt.

5. Dohányzás

A megfelelő sebgyógyulás alapvető feltétele a szájüregben is a szervezet optimális egészségi állapota. A dohányzás egészséget, vérkeringést és szerveket károsító hatásairól nap, mint nap hallunk.
Szájsebészeti műtétek utáni sebgyógyulás egyik fő kockázati tényezője a dohányzás. A beavatkozás sikerének biztosítása érdekében kérjük, hogy a műtét napján, ha csak lehet, ne gyújtson rá, s az azt követő hetekben minimálisra csökkentse a nikotin bevitelét!

Köszönjük, hogy bizalmával rendelőnket tisztelte meg!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben