Nem kell lemondanunk a fix fogpótlás lehetőségéről azokban az esetekben sem, amikor az előzetes vizsgálatok alapján nem áll rendelkezésre elegendő csont az implantátum behelyezéséhez.

Rendelőnkben a csontpótló eljárások széles skáláját végezzük. Büszkén mondhatjuk, hogy specialisták vagyunk a csontpótlások területén. Sok fogorvos kolléga tisztel meg bennünket a bizalmával, hogy implantációs pácienseit hozzánk irányítja a csontpótlások elvégzésére. Szájsebész specialistáink kurzusokat is tartanak fogorvos kollégáknak a csontpótlások különböző lehetőségeiről.

Az implantátumok sikerességéhez elengedhetetlen feltételek közé tartozik a kiváló minőségű implantátumok alkalmazása, a megfelelő mennyiségű csont-, és lágyszövetállomány a tervezett helyen, a precíz, steril behelyezés, a pontos fogpótlás, valamint, hogy a páciens egy életen át nagyon körültekintően tisztítsa implantátumait és rendszeresen jelenjen meg fogorvosi kontrollokon.

Mit jelent a megfelelő mennyiségű csont? A behelyezés során a csont szélességét és magasságát is figyelembe kell vennünk. Rendelőnkben ezért minden implantáció előtt javasoljuk 3 dimenziós röntgenfelvétel, azaz fogászati ct-felvétel készítését. A fogászati célú ct berendezésekkel nagyfelbontású képet tudunk készíteni, melyek sugárterhelése elenyésző az orvosi ct berendezésekhez képest. Ezen felvételek elemzése alapján állapítják meg specialistáink, hogy milyen méretű implantátumot tudunk behelyezni, illetve egyáltalán elegendő-e a rendelkezésre álló csontmennyiség, vagy valamilyen csontpótló beavatkozás szükséges az implantációt megelőzően, vagy a műgyökér behelyezésével egyidőben.

A leggyakrabban használt implantátumok mérete általában 10 mm hosszú és 4 mm széles. A kutatások szerint az implantátumot legalább 1-1,5 mm egészséges csont kell hogy körülvegye ahhoz, hogy hosszú távon is sikeresen működhessen, azaz a legtöbb esetben egy életen át megtartható lehessen. Szükségünk van tehát legalább 6-7 mm csontszélességre ahhoz, hogy egy normális méretű implantátumot tudjunk behelyezni.

A behelyezhető implantátumok hosszát általában anatómiai tényezők határozzák meg. A felső állcsonton az orrüreg, vagy az arcüreg alapja jelenthet akadályt, míg az alsó állcsonton a csontban futó ideg jelenthet gondot a beültetés tervezésekor.

A felső állcsonton leggyakrabban végzett beavatkozás az arcüreg-emelés, melyet külön is leírunk. Ezt a műtéttípust már több mint 40 éve alkalmazzák a fogászatban.

Minden csonthiány egyedi elbírálást ígényel, egy-egy csonthiány ellátására akár több technika közül is választhatunk. Specialistáink a pácienssel egyeztetve választják ki a megfelelő eljárást. A műtéteket helyi érzéstelenítésben végezzük, a kezelés legtöbbször teljesen fájdalommentes, viszont, mivel egyes eljárások igen bonyolultak, néhány kezelés több időt is igénybe vehet. A kezelés során végig tudunk páciensekkel kommunikálni, szükség esetén további érzéstelenítőt beadni.

Ha valakinek nincs súlyos általános egészségügyi problémája (véralvadási zavarok, csontritkulásra kapot erős gyógyszerek, kezeletlen cukorbetegség...), vagy nem erős dohányos, akkor a beavatkozások szinte mindenkinél elvégezhetők. A műtétet követő időszakban szoros kontroll alatt tartjuk pácienseinket, seblemosásra, időszakos kontrollokra visszahívjuk őket, a varratokat akár 2 hétig is benntartjuk az eredmény stabilitása érdekében. Fontos ilyenkor pácienseink türelme, kooperációja, hogy a lehető legjobb eredményt érhessük el.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben