A kialakult fogkövek eltávolítása egyszerű fogmosással már nem kivitelezhető, szakember segítségét igényli. A fogkövek kezdeti lépésben az íny felett, jól látható területeken képződnek. Azonban az idő előrehaladtával, elhanyagolt esetben illetve hajlamosító állapotok (diabetes, dohányzás, terhesség) esetén az íny alatt is megjelenhetnek. (fogágybetegség).

A fogakon maradt táplálékmaradványokban baktériumok szaporodnak el, az így kialakult réteget foglepedéknek nevezünk. A nyál oldott ásványi anyagai sók formájában kicsapódnak a lepedékben, így jön létre a sárgás-barnás színű, kemény fogkő.

A fogkövek és a rajtuk megtapadó baktériumok hatására az íny begyullad. Az ínyvérzés az ínygyulladás első jele, ám a kezdetben fájdalmatlan ínygyulladás ráterjedhet az egész fogágyra. Így alakul ki a fogágygyulladás (parodontitis), ami hosszú évek múltán a fog meglazulásával, majd elvesztésével járhat.
A kialakult fogkövek eltávolítása egyszerű fogmosással már nem kivitelezhető, szakember segítségét igényli. A fogkövek kezdeti lépésben az íny felett, jól látható területeken képződnek. Azonban az idő előrehaladtával, elhanyagolt esetben illetve hajlamosító állapotok (diabetes, terhesség) esetén az íny alatt is megjelenhetnek. (fogágybetegség).

Az íny feletti fogkövek eltávolítását klinikai fogászati asszisztensek végzik. Elsőként fogait megtisztítják a rajtuk képződött lerakódásoktól egy ultrahangos gépi eszközzel, melyet kézi műszerekkel is kiegészítenek. Az esetleges elszíneződéseket homokfúvóval eltávolítják, majd a fogakat átpolírozzák.
A kezelés végén fluorid zselével erősítik a fogzománc baktériumok által esetlegesen meggyengített részeit.

A klinikai fogászati higiénikus által végzett fogkőeltávolítás minden esetben szájápolási tanácsadással egészül ki.
Az íny alatti fogkövek eltávolítását helyi érzéstelenítésben fogorvos végzi. Időtartama súlyos esetben akár 3 óra is lehet.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben