A fogágybetegség a fogak tartószöveteit, a fogágyat támadja meg. A fogágy a fogakat körülvevő csontból, a fogakat a csonttal összekötő rostrendszerből és a csontot takaró ínyből áll.

A betegség hátterében az ínyszélen magmaradó lepedék áll, mely ha hosszabb ideig fedi a fognyakat, a nyálban lévő ionoktól elmeszesedik, így alakul ki a fogkő.

A betegség kialakulását súlyosbíthatják általános betegségek, mint a kezeletlen cukorbetegség, legyengült immunrendszer, de befolyásolja a gyulladás lefolyását a terhesség is. A dohányzás rendkívül káros hatással van a fogágybetegségre, mivel a szájüreg vérellátásának jelentős rontásával a gyulladásos folyamatot felgyorsítja. Korábban készült, rosszabb minőségű koronák, tömések is hozzájárulnak a lepedék felhalmozódásához, a gyulladás kialakulásához.
A fogágyproblémák legelső jele lehet az íny duzzanata, pirossága, esetleg fogmosáskor kialakuló vérzés. Ha pusztán az ínyszél gyullad be, akkor beszélünk ínygyulladásról, mely ha időben kezeljük, teljesen visszafordítható, maradandó károsodás nélkül gyógyul.

Ha a gyulladás a fogat tartó csontra is ráterjed, a gyulladásra a csont lebomlással válaszol, visszahúzódik, a fogak mellett tasakok alakulnak ki, melyek már az otthoni tisztítás számára hozzáférhetetlenek. A tasakokban a lepedék ugyanúgy lerakódik, íny alatti fogkőréteg alakul ki és a folyamat kezelés nélkül önfenntartóvá válik.

A fogágybetegségnek krónikus formája, lassan, évek alatt alakul ki, általában jelentős mennyiségű lepedék és fogkő jelenlétében.

A kezelés a fogorvos és a páciens kooperációjaként valósul meg. Fontos tudatosítani, hogy az egyik leglényegesebb a páciens részéről a tökéletes otthoni szájhigiénia kialakítása. Bármilyen eredményt érünk el a fogorvosi munkával, az csak akkor tartható fenn hosszú távon, ha társul hozzá a tökéletesen kivitelezett fogmosási technika. Dentálhigiénikus szakembereink segítenek az Ön helyzetében alkalmazandó tökéletes fogmosási és fogköztisztítási technika kialakításában. (lásd: dentálhigiénia)

A fogágybetegség kezelése több lépésben történik rendelőnkben:

 1. A dentálhigiénikusi kezelést követően,
 2. alapos fogkőleszedést végzünk, mely nem csak az íny fölötti területeket érinti, hanem érzéstelenítésben elvégezzük a fogak mellett kialakult tasakok tisztítását, gyökérsimítást is.
 3. Ez első kezelés után egy hónappal újabb íny fölötti és íny alatti tisztítást végzünk, melyet az eset súlyosságát tekintve antibiotikumos kezeléssel is kiegészíthetünk. Ezen alkalom során méréseket végzünk, hogy a fogak melletti tasakok milyen mélyek. Ez azért fontos, hogy megfigyelhessük a folyamat gyógyulását a következő időkben.
 4. Három hónappal később kerül sor egy újabb kontrollra, mely során a szájhigiéniát ellenőrizzük, szükség esetén íny fölötti tisztítást végzünk.
 5. Újabb három hónappal később végezzük el ismét a tasakméréseket. Amennyiben a második mérés során az egyes fogak mellett 5mm-nél mélyebb tasakok maradnak, vagy a gyulladás jeleit mutató vérzés lép fel a tasakokban,
 6. parodontális műtétet javaslunk.
  A betegség fajtáját tekintve léteznek” tasakcsökkentő” műtétek, illetve olyan csontpótló műtétek, melyek a fogágy helyreállítását célozzák meg. Az újraértékelés során, ha szükséges, ezen műtétek lehetőségét megbeszéljük, tájékoztatjuk a javasolt beavatkozás jellegéről.
  A fogágybetegség kezelése akkor sikeres, ha el tudjuk érni a tasakmentességet, gyulladásmentesen tartható állapotot. Ehhez a már említett 5mm-t nem haladhatják meg a tasakok, valamint a kontrollok során nem lehet vérzés, vagy gennyürülés a tasakokból. Amennyiben elmulasztjuk a szükséges műtéti beavatkozást, nem tudjuk garantálni a sikeresen fenntartható gyulladásmentes állapotot.
  Fogágybeteg páciensek esetén rendkívül fontos, hogy a fenntartó kezelés szigorú és folyamatos legyen.
 7. Az oki kezelést követő időszakban akár negyedévenkénti kontroll is szükséges lehet, hogy kizárjuk a fertőzés újbóli kialakulását. Később, ha a gyulladásmentesség fenntartható, a kontrollvizsgálatok gyakorisága lehet fél év, vagy akár egy év is.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben