Az egészséges ínytől eltérő tünetek figyelhetők meg az ínygyulladás esetében. Az íny színe megváltozik, a halvány rózsaszínből kezdetben piros, majd akár egészen vörössé válhat. Az ínyszél megvastagszik, megduzzad, ebből adódóan kissé eltávolodik a fog nyaki részétől. Érintésre, fogmosásra rendszerint ínyvérzés indul el, érzékennyé válik.

Az ínygyulladásnak számos oka közül a leggyakoribb a fogak körül kialakult lepedék (plakk), amely nagy számban tartalmaz baktériumokat. Ezeknek a baktériumoknak egy része képes az ínyszöveten keresztül bejutni a mélyebb rétegekbe, ahol gyulladásos reakciót váltanak ki. Ez kezdetben még csak ínyvérzést okoz, de idővel a csontszövetben is károsodást eredményez (lásd.: fogágybetegség).

Ínygyulladás kezelése: Az ínygyulladást kiváltó lepedék kezdetben egy helyes fogmosási technika elsajátításával könnyedén eltávolítható, így az ínygyulladás spontán gyógyul. Idővel az el nem távolított lepedék megkeményedik, és az így képződő fogkő, már csak külső segítséggel távolítható el. (lásd: dentálhigiénia)

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben