Parodontológia (íny- és fogágybetegségek)

Ép, egészséges íny színe halvány rózsaszín, szorosan tapad a fognyakra, és az íny széle késpengeszerűen elvékonyodik. A fogak közötti ínypapilla szorosan kitőltik a fogközöket, tapintatuk kemény. Érintésre, fogmosásra az ép íny nem vérzik.

Az egészséges ínytől eltérő tünetek figyelhetők meg az ínygyulladás esetében. Az íny színe megváltozik, a halvány rózsaszínből kezdetben piros, majd akár egészen vörössé válhat. Az ínyszél megvastagszik, megduzzad, ebből adódóan kissé eltávolodik a fog nyaki részétől. Érintésre, fogmosásra rendszerint ínyvérzés indul el, érzékennyé válik.

A fogágybetegség a fogak tartószöveteit, a fogágyat támadja meg. A fogágy a fogakat körülvevő csontból, a fogakat a csonttal összekötő rostrendszerből és a csontot takaró ínyből áll.

A fogágybetegségek egyik formája az agresszív fogágybetegség. A lefolyását tekintve nagyon gyorsnak mondható, a krónikushoz képest. A betegséget kiváltó baktériumok száma kiugróan magas az agresszív formánál. Sok esetben itt alig látható fogkő, de a baktériumok mégis jelen vannak a fog körüli mikrobiológiai flórában. A fogak körüli tartószerkezet károsodása (tapadásvesztés) történhet egy-egy fognál, vagy akár az egész fogívre kiterjedően. Kezdetben akár teljesen tünetmentes is lehet az agresszív forma, sok esetben csak a már mozgatható fogat hívják fel a páciensek figyelmét a betegségre.

Egészséges ínyszél vízszintes lefutása a fogak nyaki részénél található. Ezen a fognyaki területen vékonyodik el a fog koronáját borító fogzománc, és kezdődik a fog gyökerét befedő vékony cement réteg.

Az implantátumok körüli lágyszövetek jelentősége

Egyre nagyobb hangsúly esik az implantátumok melletti íny jelentőségéről is. Korábban behelyezett sikertelen implantátumok mellett sokszor látjuk az íny elégtelen mennyiségét, vagy nem megfelelő minőségét. Rendelőnkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy minden behelyezett implantátum mellett helyreállítsuk a hosszútávú sikerességhez szükséges megfelelő ínyviszonyokat.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben