A rezekció, vagy gyökércsúcs-amputáció a fogmegtartó kisszájsebészeti műtétek közé tartozik. A gyökércsúcs körül a röntgenfelvételeken is látható csontgyulladás alakul ki, mely kezeletlenül hagyva fogászati góc kialakulását eredményezheti. Hosszan fennálló folyamat esetén a gyulladásos gócból kifejlődhet fogeredetű ciszta is.

Az elhalt, vagy gyökérkezelt fogak esetén találkozhatunk bizonyos esetekben a gyökércsúcs körüli patológiás elváltozásokkal. Ha a gyökércsatornában baktériumok vannak, azok az ott talált szövettörmelékekből táplálkozva tartják fenn magukat egy olyan védett környezetben, ahol az immunrendszer sejtjei számára elérhetetlenek maradnak. A gyökércsúcson távozó baktériumokkal, vagy toxinokkal a szervezet folyamatos háborút vív, mely gyulladásos reakcióként jelentkezik. A gyökércsúcs körül a röntgenfelvételeken is látható csontgyulladás alakul ki, mely kezeletlenül hagyva fogászati góc kialakulását eredményezheti. Hosszan fennálló folyamat esetén a gyulladásos gócból kifejlődhet fogeredetű ciszta is. Mivel a baktériumok védett fedezékből támadnak, addig nem lehet eredményes a kezelés, míg ezt a fedezéket fel nem számoljuk.

Az egyik lehetőség az elhalt fogak gyökérkezelése, illetve a régi elégtelen zárású fogak újbóli gyökérkezelése. Egy tökéletesen kivitelezett, csúcsig érő és a csatornát teljesen kitöltő gyökértömés az esetek nagy részében segít a gyulladásos góc felszámolásában.

Ám sokszor ilyenkor is előfordulhat, hogy a gyulladás nem akar szűnni. Ennek hátterében a foggyökerek különleges anatómiája húzódhat meg. Sokszor megfigyelhető, hogy a gyökérben lévő csatorna a gyökér vége felé több ágra oszlik. Ez a csatornaoszlás általában a gyökerek utolsó 3 mm-én történik meg. Ezen mellékágakba még a legalaposabban kivitelezett gyökértömés során sem jut el minden alkalommal a gyökértömő anyag.

A nem múló gyulladásos tünetek esetén indikáljuk a gyökéramputáció elvégzését, mely során egy kisebb sebészi beavatkozás keretében feltárjuk a gyökércsúcs területét, eltávolítjuk a gyulladt szöveteket és a gyökércsúcs utolsó 3 mm-ét steril fúróval eltávolítjuk. Alapos nagyítás alatt, akár mikroszkóp használata mellett megvizsgáljuk a vágott felszínen a gyökértömés zárását. Ha a gyökértömő anyag mellett réseket találunk, azok figyelmen kívül hagyása veszélyeztetné az elért eredményt, a résekben megbújó baktériumok újra kialakíthatják a gyulladást. Ezért elégtelen zárású gyökértömés esetén a gyökeret a csúcs felől lezárjuk egy biokompatibilis cementtel, így előzvén meg a gyulladás kiújulását. Ezután a területet kollagén szivaccsal kitöltjük, majd varratokkal visszazárjuk a lebenyt.

A beavatkozás fájdalommentesen elvégezhető ambuláns sebészi ellátásban. A varratokat 1 hétig hagyjuk a helyükön. Antibiotikum szedése általában javasolt az ilyen beavatkozások után

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben