Az implantátumok körüli lágyszövetek jelentősége

Egyre nagyobb hangsúly esik az implantátumok melletti íny jelentőségéről is. Korábban behelyezett sikertelen implantátumok mellett sokszor látjuk az íny elégtelen mennyiségét, vagy nem megfelelő minőségét. Rendelőnkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy minden behelyezett implantátum mellett helyreállítsuk a hosszútávú sikerességhez szükséges megfelelő ínyviszonyokat.

Miért van szükség egyáltalán helyreállításra, hova tűnik a „megfelelő“ ínyszövet?

Megfigyelhetjük, hogy a szájban kétféle nyálkahártya található. A fogak mellett halványrózsaszín, feszes, tömött ínyszövet található, míg az orcák és az ajak belső oldalán valamint az áthajlásban laza, mozgatható nyálkahártya van. Ha fogatlanná válik egy terület, nemcsak a csont mennyisége változik meg, hanem a mozgó nyálkahártya benyomul a fogatlan területre. Nem eléggé körültekintő implantátum behelyezése esetén a gyógyulás után olyan állapot alakulhat ki, hogy az implantátum külső oldalán elmozduló nyálkahártya marad. Ez kezdetben akár nem is okoz gondot, ám idővel a mozgó nyálkahártya az implantátum nyaka mellé préseli az ételmaradékokat, baktériumokat. Ez gyulladást okoz a lágyszövetekben, ami idővel ráterjedhet az implantátum körüli csontra, veszélyeztetve ezzel az implantátum stabilitását.

Egy másik anatómiai sajátosság, hogy fogatlan területeken az áthajlás sokszor beszűkül. Ha így készítünk fogpótlást az implantátumra, a szűk áthajlás nehezíti a tisztítást, sokszor a fogkefe feje sem fér oda. A nem kivitelezhető otthoni szájápolás miatt az implantátumok nyakánál lerakódik a lepedék, fogkövesség alakul ki, ami szintén növeli az implantátum körüli gyulladás kialakulásának esélyét, végső soron az implantátum elvesztésének kockázatát. Ilyenkor az áthajás mélyítésével, ún. vesztibulum-plasztikával teremtünk lehetőséget a tökéletes otthoni szájápolás számára.

Rendelőnkben az implantológiai esetek tervezése során mindig figyelmet fordítunk a meglévő lágyszövetek mennyiségére, minőségére. Implantológiai konzultációnk során pácienseink figyelmét felhívjuk arra, hogy szükséges lehet az implantátumok melletti lágyszövetek helyreállítására.

A lágyrészplasztikai beavatkozások elvégezhetőek az implantáció elvégzése előtt, az implantátumok felszabadításakor, valamint a már elkészült fogpótlás mellett is. Helyi érzéstelenítésben, ambuláns sebészi eljárásban végezzük el a szükséges beavatkozásokat. A csak lágyrészeket érintő beavatkozások általában minimális utópanaszokkal elvégezhetőek, a beavatkozás maga pedig fájdalmatlan.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.  Bővebben